It-værktøjer til internationalt samarbejde

Velkommen til Onkel it’s brevkasse. Jeg har modtaget følgende brev:

Hej Lars

Signe og jeg skal fortsætte skolens Libanonprojekt med de nye 1s. Vi har to spørgsmål til dig i den forbindelse!

1) Har du kendskab til programmer, der giver mulighed for at lave en art hjemmeside, som eleverne selv kan uploade til – som ikke er Wikispaces? Jeg har selv arbejdet med Wikispaces forrige år og fandt det meget trægt/bøvlet og dets interface en smule ’altmodisch’. Har du et forslag?

2) Hvis ikke, har Signe og jeg overvejet at bruge Dropbox el. Google Drive, det er vist nogenlunde til at gå til for alle. Kan eleverne også uploade videoer til Dropbox? Det skal de nemlig til vinter. Men man kunne måske også lave en Youtube-kanal til deres videoer.

På forhånd tak!

Signe og Joachim

Kære Signe og Joachim,

1) Har I tænkt jer noget i retning af det, som  Hr. Caspersen lige har blogget om her ? Hvis I skal lave en ”art hjemmeside” i en klasse eller sammen i to klasser, vil jeg anbefale Google Sites frem for Wikispaces af de samme grunde, som du nævner.

Det vil nok være smart at tage de libanesiske kolleger med på råd, før man bruger en masse tid på et bestemt værktøj.

Alle, der skal skrive på den, skal oprette en gratis Google konto, hvis de ikke har en.  Det kan gøres fra google.dk eller google.whateverlandekode – se øverst i højre hjørne på fx google.dk

Når du har en Google konto, kan du oprette et Google Site her.  Vælg et navn og  et tema (en skabelon) .

Menu til Google Site
Værktøjslinje til Google Site

Når du har oprettet siden, så går du ind på dens adresse, som typisk er sites.google.com/site/’ditnavnpåsiden’. Du vil som sidens ejer se en værktøjslinje. Herfra kan du invitere andre Google-brugere (‘Del’) og oprette undersider (papirikon med +) og indsætte ting og sager – fx indlejre Youtube-videoer (redigér side – ’indsæt’ – ’youtube’)

Deling: Klik på ‘Del’ og vælg ’deling og tilladelser’. Invitér brugere ved hjælp af deres Gmail.

Opret sider: Klik på link 2 og opret siden.

Man kan give brugere adgang til hele webstedet eller enkelte undersider. Det kan være en god idé at give grupper af elever ansvar for forskellige sider – det kan gå i kludder, hvis der fx er 10 elever der redigerer én side.

Værktøjslinjen er tilpasset det enkelte lands sprog – ‘del’ hedder ‘حصة’ på arabisk ifølge Google Translate ?  🙂

Det er let at indleje - ("embedde") Youtube-videoer i et Google Site.
Det er let at indleje – (“embedde”) Youtube-videoer i et Google Site.

2) Til jeres videoer vil jeg anbefale at I opretter en fælles Youtube-kanal, for det spiller godt sammen med Google Sites – (Google ejer Youtube). I kan evt. dele brugernavn og adgangskode, så flere kan uploade.

Der findes mange gode videovejledninger til Google Sites – fx denne her:

Held og lykke med projektet – vi hjælper gerne på it-kontoret, hvis noget driller – og vi vil gerne høre og se hvordan det går her på bloggen.

Har du, kære læser, erfaringer med it-værktøjer til internationalt samarbejde, så del dem gerne i kommentarfeltet nedenfor.

Jeg underviser i dansk og historie - pt. nørder jeg mest med klassenotesbogen.

Nyeste indlæg af Lars Henriksen (se alle)