Facebook og samtidslitteratur

I 3. klasse i videregående (gymnaset) har vi samtidslitteratur på læreplanen i norsk. Til dette temaet arbeider mine klasser med iscenesettelse og det selvbiografiske som en felles tendens i samtidslitteratur, populærkultur, billedkunst og sosiale medier.

I undervisningen blir elevene kjent med ulike tekster og verk, som Knausgård og Linderborgs romaner, My bed av Tracy Emin, realityserien “Paradise hotel” og tekster fra Facebook, bloggen til fotballfrue og flere. Her er det mye å velge mellom! tweet

I litteratur fra det siste tiåret finner vi romaner der forfatteren selv er hovedperson, som for eksempel Min kamp av Karl Ove Knausgård og Mig äger ingen av Åsa Linderborg. Dag Solstad skriver en fortelling om Dag Solstad i 16.07.41 Roman. I teveserier som «Helt perfekt», «The Trip» og «Klovn» har komikere hovedrollen som seg selv. Billedkunstneren Vibeke Tandberg publiserte en serie bryllupsbilder i en rekke norske aviser, der hun var iført brudekjole og hadde ny mann på hvert bilde. Det disse tekstene har felles er at forfatterne har kontroll på hvordan de fremstår, fordi det er de som velger ut hva som fortelles. En annen egenskap ved dem er at vi som lesere aldri kan være helt sikre på hva som er virkelig og hva som er diktning/skuespill.

Min påstand til elevene er at alle de av oss som har en konto på Facebook, Twitter eller deltar i andre sosiale medier, gjør det samme som disse forfatterne. Vi lager fortellinger om oss selv. Gjennom å velge ut bilder, poste statusoppdateringer, like eller anbefale sider forteller vi hvem vi er. Eller kanskje først og fremst hvem vi vil være?

Elevene arbeider med spørsmål omkring det å iscenesette seg selv. Hvem bestemmer hvordan du fremstår i bloggen din? Hvem har kontrollen over hvor pålitelig en deltaker i “Paradise hotel” virker? Kan vi stole på at Knausgård forteller sannheten om seg selv? Hvilke fotografier velger du å legge på Facebook? Hvorfor bruker forfattere og billedkunstnere seg selv i verkene sine? Hvorfor blir noen med på realityserier? Hvorfor er vi så opptatt av å vise oss frem?

Elevene inviteres til å se sammenheng mellom sin egen facebookprofil og Linderborgs roman, og de oppfordres også til å være kritiske, for hva er egentlig ekte? Og er det viktig at det er det?

Katrine Elvestrand

Nyeste indlæg af Katrine Elvestrand (se alle)