Categories
Matematik Retning Skriftlighed

Elektronisk retning

Det er snart to år siden, jeg satte mig til tasterne og lavede en samlet vejledning til elektronisk retning. Der er løbet meget vand i åen siden dengang, så nu benytter jeg anledningen til at se på det igen, selvom overraskende lidt har ændret sig i min praksis.

Jeg retter alt elektronisk – næsten altså. Jeg insisterer faktisk på at få en del af afleveringerne håndskrevne, fordi det er virkeligheden til den første time af den skriftlige eksamen i matematik. Efterhånden er jeg faktisk træt af de håndskrevne, som jeg synes er mere bøvlede (men ikke nødvendigvis langsommere) at rette. Nu har jeg bare fået gode rutiner og – ikke mindst – smarte genveje når jeg retter elektronisk.

Jeg fokuserer på at arbejde struktureret, og jeg har derfor analyseret mig frem til det, der kan gøre arbejdet mere effektivt. I det følgende vil jeg forklare de vigtigste ting:

Brug ikke musen!

“Umuligt!” tænker de fleste, men det er det ikke. Det er faktisk det, der sparer mig mest tid. Hver gang hånden skal flyttes fra tastaturet til musen eller omvendt tager det tid. Og 99% af det jeg gør med musen, når jeg retter, kan jeg hurtigere gøre med tastaturet. Hvis jeg altså har lavet de nødvendige genvejstaster.

Genvejstaster

De er helt uundværlige for mig og en del af dem er standard i alle Word-programmer. Det gælder fx. almindelige funktioner som kopier, klip og indsæt, men når man retter skal man først og fremmest huske Ctrl+Skift+E. Når du har trykket det, så registreres ændringer. Jeg har selv defineret en lang række genvejstaster, hvoraf den vigtigste er “Indsæt kommentar”. Når du er færdig med at skrive en kommentar i kommentarfeltet er det godt at vide, at et enkelt tryk på Esc bringer dig tilbage til dokumentet.

Fysiske taster

brugtastaturetDu kommer langt med at bruge tasterne Home, End, Page Up og Page Down – de erstatter musen (og dens scroll-hjul), når du skal igennem besvarelsen.

Kommentarer

Kommentarer opdeler jeg i tre kategorier

  1. dem jeg bruger hver gang
  2. dem jeg bruger til den aktuelle opgave
  3. dem jeg kun bruger én gang til en helt unik fejl

Type 1: Jeg laver en række standardkommentarer, som ved hjælp af autokorrektur får en bestemt tekst-kode som genvej – fx kan sætningen “Du har lavet en kongruensfejl” have koden “kgrf”. På den måde skriver jeg kun en kort kode, men får en hel sætning.

Type 2: Første gang kopierer kommentaren ved at trykke Ctrl+A (marker alt) og Ctrl+C (kopier). Næste gang jeg skal bruge kommentaren henter jeg den via udklipsholderen, der kan gemme de sidste 24 kopiereringer. Det er kun når jeg henter noget fra udklipsholderen at jeg bruger musen.

Type 3: Jeg skriver jeg bare kommentaren.

Du kan finde instruktionsvideoer til at lave genvejstaster og autokorrektur her.

Hvad er ændret?

Faktisk har min praksis ikke ændret sig så meget de seneste år. Men lidt er der sket:

  • Jeg har fået lavet en liste med standardkommentarer – som stadig ændres og udvides. Jeg bliver mere og mere tilfreds med den.
  • Jeg har fået identificeret flere kommandoer, som jeg bruger så tit, at de skal have en genvej.
  • Der bør tænkes lidt i “Less is more” for der skal stadig være så få genveje og standardkommentarer, at man kan huske dem alle. Jeg har dog en printet liste hængende på væggen ved siden af min arbejdsplads.

Jeg holder indimellem korser om emnet, og det lærer jeg altid noget nyt af. Dels i forberedelsen men især af “kursisterne” som giver mig gode ideer og praktisk tips fra deres rettepraksis.

The following two tabs change content below.

Sidsel Nonnemann

LektorMidtfyns Gymnasium

Nyeste indlæg af Sidsel Nonnemann (se alle)

Kommentarer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.