Categories
Blogs Dansk Skriftlighed

Blogs

Jeg har nu ad flere omgange brugt blogs som led i undervisningen i dansk, og jeg er blevet mere og mere glad for det.

Hvad er en blog?

… spørger nogle måske. Ja, det er en blog, du sidder og læser lige nu. Man kan nemt, hurtigt og gratis oprette en blog flere steder på nettet. Jeg bruger selv blogger.com. En blog kan indrettes på mange måder, men det behøver ikke at være særligt avanceret.

Jeg kan ikke vise de blogs, vi bruger i mine klasser, for de er kun for inviterede. Men man er meget velkommen til at henvende sig, og så vil jeg gerne vise dem frem.

Hvorfor?

Jeg oplever klart – og det er også tilbagemeldingen fra eleverne – at det at skulle skrive til bloggen virker motiverende på dem. tweet

Hele ideen er, at eleverne skriver indlæg på bloggen. Disse indlæg kan handle om alt muligt, men de indlæg, jeg har bedt mine elever om at lave, har været:

  • Portrætinterviews om hinanden
  • Nyhedsartikler, interviews og lederartikler om ”Ravnkels saga”
  • ’Postkort-essays’ i forbindelse med studieturen
  • Videooptagelser af dramatiseringer af folkeviser eller digte
  • Anmeldelser af selvlæste værker

Jeg oplever klart – og det er også tilbagemeldingen fra eleverne – at det at skulle skrive til bloggen virker motiverende på dem. Det er et mere autentisk arbejde end bare at skrive en stil, som kun læreren læser. Her læser hele klassen med. Eleverne siger også, at de lærer af hinanden og bliver inspirerede af at læse hinandens indlæg.

Gode råd

  • Da jeg brugte blogs den første gang, var jeg bange for, at nogle elever ville opleve det som grænseoverskridende, at deres klassekammerater skulle læse, hvad de skrev. Det gjorde jeg derfor et stort nummer ud af at tale med dem om, og der var ganske rigtigt også et par piger, der var ved at gå helt i baglås over kravet om at skrive til bloggen. I de to næste klasser, hvor jeg ville bruge blogs, præsenterede jeg bare projektet uden at lægge op til den problematisering og satte eleverne til at skrive, og det accepterede de så uden diskussion…
  • Man kan indstille bloggen til kun at kunne ses af inviterede. Dvs. google kan ikke søge bloggen. Sådan plejer jeg at indstille bloggen, for det er ikke meningen, at alle mulige mennesker skal blande sig, og desuden hjælper det nok trods alt de mere blufærdige og modvillige elever, at bloggen er reserveret til klassen.
  • Man kan kommentere på hvert indlæg, og den funktion bruger jeg rigtigt meget. Dels sætter jeg eleverne til at kommentere hinandens indlæg ud fra nogle bestemte kriterier (fx sproglig korrekthed, brug af genre, kreativitet, virkning på læseren), fordi jeg vil tvinge eleverne til at lære af hinanden og blive inspireret – hvis man da kan tvinge nogen til det! Dels kommenterer jeg selv alles indlæg, elevtid eller ej (hvis eleverne har brugt timen på at skrive, har det til gengæld været en nem time for mig). Jeg tror nemlig, at det betyder ret meget for eleverne at opleve, at deres indlæg bliver læst.
  • Man kan sætte etiketter eller labels på indlæggene, fx med elevernes navn og emnet. Det er en god og helt nødvendig måde at holde orden på bloggen.
  • Når vi begynder med at arbejde med bloggen, bruger vi lidt tid på hvilke særlige overvejelser man skal gøre sig, når man skriver til nettet.

Er der slet ikke noget træls ved at bruge blogs?

Jow. Den første time, hvor blog-projektet præsenteres, og eleverne skal inviteres til bloggen, er totalt stressende. Når man bruger blogger.com, skal eleverne have en gmail eller en hotmail for at kunne bruge bloggen, så det skal nogle af eleverne først have oprettet. Så kan de af en eller anden grund alligevel ikke få deres mail til at virke, eller også kan de ikke huske den adgangskode, de lige har brugt. Eller også er der et eller andet uforklarligt i vejen. Ofte er det de elever, der har en Mac, som har problemer. Jeg henviser til IT-Christian. Han skal jo også have noget at lave…

Når man genoptager blog-projektet efter et par måneder, er der ALTID nogle elever, der ikke kan få deres brugernavn til at virke, eller de kan ikke huske deres adgangskode. Eller der er et eller andet uforklarligt i vejen. IT-Christian er igen vores redning.

Spørgsmål?

Jeg besvarer meget gerne yderligere spørgsmål. Hvis man gerne vil have hjælp til at oprette en blog og opsætte den, hjælper jeg også gerne. Jeg er dog bestemt ikke ekspert, men har prøvet mig frem og klarer mig nu efter de forhåndenværende søms princip.

The following two tabs change content below.

Lisa Bjerg

Nyeste indlæg af Lisa Bjerg (se alle)

2 replies on “Blogs”

Meget inspirerende og spændende, tak for det 🙂 Det vil jeg meget gerne høre mere om ved lejlighed.

Kommentarer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.