Vejledning til WordMats statistik-ark (og løsning af Macproblem)

Som afslutningen på et statistik-forløb har jeg netop lært (eller forsøgt på at lære) mit 1g-hold (c-niveau) at bruge WordMats Excel-ark til statistik. I den første del af forløbet har de udelukkende arbejdet med blyant og papir (og en lommeregner), så forståelsen kom “ind i fingrene”.

Men nu skulle de så lære at lave det på den nemme måde. Men hos størstedelen af Mac-elever virkede det ikke, selvom de havde aktiveret makroer (som er en forudsætning for at arket virker).

Efter at have kopiereret en række data og indsat i data-fanebladet skete der ikke noget 🙁

Ved et tilfælde fandt vi ud af at løsningen var at dobbeltklikke på en af data-cellerne (så cursoren står i feltet) og derefter trykke på Enter. Voila – problem solved 🙂

Hvad lavede de så?

Jeg har lavet tre instruktionsvideoer og fundet en relevant opgave pr. video, som du kan se herunder. Opgaverne er taget fra Claus Jessens e-bøger e-math.dk som vi har købt på min skole. Men materialet kan gratis ses på websiden.

Opgave 1: Usorterede data

a) Se først denne video:

b) Løs opgave 8.3 ved at bruge statistik-arket

• Bemærk at man kan konvertere tallene, så de kan sættes direkte ind i WordMats statistik-ark. Brug Word-funktionen Søg og erstat (Ctrl+H) til at erstatte , med linjeskift (se denne videovejledning).
  • Søg efter , ( komma efterfulgt af et mellemrum)
  • Erstat med ^p

Opgave 2: Ugrupperede observationer

a) Se først denne video:

b) Løs opgave 8.2 ved at bruge statistik-arket

• Lær hvordan du roterer tabellen fra opgaven, så data kan sættes direkte ind i statistik-arket i denne video.
  • Bemærk at man er nødt til at åbne to Excel-ark – et til hvert observationssæt. Excel-arket kan nemlig kun håndtere ét observationssæt.

Opgave 3: Grupperede observationer

a) Se denne video:

b) Løs opgave 8.4 ved at bruge statistik-arket

Profile photo of Sidsel Nonnemann

Sidsel Nonnemann

LektorMidtfyns Gymnasium
Profile photo of Sidsel Nonnemann

Nyeste indlæg af Sidsel Nonnemann (se alle)