Word clouds som illustration af tekst

obama
Word cloud fra timen

I min 2.g engelskklasse har vi anvendt “word clouds”/”tag clouds” til at sammenligne taler fra det amerikanske præsidentvalg. En word cloud er en visuel illustration af en tekst.

Der findes flere programmer til at lave wordclouds. Bl.a. “wordle.net” og “tagxedo.com” (jeg bruger sidstnævnte), hvori du kan copy-paste en tekst ind, og få programmet til at generere en word cloud. Programmet fremhæver så visuelt, hvilke ord forekommer oftest i teksten (man kan sortere de mest almindelige ord fra). Der er flere sjove funktioner og layouts at lege med, og det kan være en fin måde at sammenholde tekster og få en diskussion i gang om ordvalg, hvad der fylder meget, og hvad der fylder knap så meget og hvorfor, hvilke sammenhænge de hyppigt forekommende ord så optræder i mest.

Vi har også selv skrevet små tekster om et fælles emne, som jeg efterfølgende har copy-pastet i samlet form til ‘tagxedo’, og jeg planlægger, at vi senere skal skrive små taler, som vi efterfølgende laver word clouds over enkeltvis.

Det giver sig selv, at denne metode ikke fungerer godt med alle tekster og i alle sammenhænge, men som afveksling er det en fin og anderledes måde at anskueliggøre, overskue og sammenligne f.eks. taler, artikler m.m.

//Marie

The following two tabs change content below.

Marie Bach Pedersen

Nyeste indlæg af Marie Bach Pedersen (se alle)

Leave a Reply

1 Comment on "Word clouds som illustration af tekst"

Kommentarer

Sort by:   newest | oldest | most voted
Christian H Mohn
Member

Alletiders, den prøver jeg da lige på Obama’s Back To School Speech.
Og så ser den således ud:
http://www.tagxedo.com/art/7d407425e39a4e74

wpDiscuz