Undervisningsbeskrivelse via OneNote

Det har længe irriteret mig, at jeg pumper meget information fra min undervisning ind i OneNote, men lektier og generering af undervisningsbeskrivelse (UVB) skal foregå via en anden platform (Lectio i mit tilfælde).

Dvs. at jeg gør nogle ting dobbelt, fx hvis holdet skal læse en tekst eller arbejde med et link i et modul, formidler jeg det via OneNote, men er også nødt til at taste det ind i Lectio, hvis det skal fremgå af UVB’en.

Hvorfor ikke automatisk hive den relevante information ud af OneNote, når jeg alligevel har lagt den derind?

Så jeg har sat et lille forsøg i gang, med risiko for at gøre tingene endnu mere besværlige for mig selv :-). Funktionerne jeg bruger et vist pt. kun tilgængelige i Windows.

1. Mærker
OneNote kan ekstrahere information, som er givet et mærke (tag), og samle den i en liste. Hvis jeg kan skrive de sider, som holdet læser (som lektie eller i modulerne), ind i OneNote og give dem et mærke, kan OneNote samle en oversigt over siderne.

Mærkerne kan jeg selv definere med tekst og symbol, og de tilføjes en tastatur-genvej:

Dvs. hvis jeg har et link i OneNote, som skal fremgå af UVB’en, så vælger jeg mærket “Website der skal besøges” ved at trykke Ctrl+7.

Jeg er så heldig, at bruge en fast lærebog, som jeg har givet dens eget mærke. Læser vi sider i bogen BasiskemiC, får de mærket “Mygind m.fl. Basiskemi, Haase 1. udgave 2008” via Ctrl+5.

Forsøg som skal med i UVB får Ctrl+8, og jeg kan også mærke vedhæftede dokumenter fx øvelsesvejledninger, hvis jeg synes de skal med i UVB’en.

2. Liste mærkerne

“Find mærker”-funktionen i OneNote kan oprette en liste over afsnit, som har et bestemt mærke. I dette forløb har fx været tre links:

Og vi har læst siderne:

OneNote kan ikke selv lægge siderne sammen, som Lectio kan. F.eks. har vi læse side 53-64+67-75, men jeg synes listen ovenfor er acceptabel.

Alle listerne samler OneNote på en side. Jeg forventer at oprette min UVB i Lectio og kopiere listerne med kilder, sider, links m.m. fra OneNote over i UVB’en.

3. Sideskabeloner
Bliver jeg ikke træt af at taste titel ind, hver gang vi skal læse i lærebogen? Her benytter jeg, at vi arbejder med en primær lærebog, og at OneNote kan oprette sideskabeloner.

Jeg har oprettet en fagspecifik forside-skabelon, som bliver forside til hvert modul. Af den fremgår titlen på lærebogen (se nedenfor). Dvs. at jeg blot skal indtaste sidetal og sætte evt. andre kilder eller links ind -mærkerne er allerede indsat. Skriver jeg ikke noget, ignorerer OneNote mærket eller jeg kan vælge at slette det.

Forside-skabelon til kemi-moduler:

4. Lektier
Bliver jeg ikke træt af at skulle lægge lektier både i OneNote og en anden platform (Lectio)? En del af eksperimentet går ud på, at tvinge eleverne til at se lektier i OneNote.

Jeg har, som en service i begyndelsen, oprettet et link til modulets forside (højreklik på siden), hvor lektien fremgår, og jeg lægger linket ind på modulet i Lectio. Eleven skal åbne Lectio, klikke på linket, som bringer eleven til siden i OneNote Online.

Med tiden, vil jeg blot smide et link i Lectio til den sektion i arbejder i under forløbet. Senere må eleverne selv finde siden i OneNote. Fx denne:

Afslutning
Noget af det, som OneNote ikke kan hjælpe med, er kalender-funktioner. Fx regne ud hvor mange moduler hvert forløb tager. Eller føre fravær. Måske nogen kommer op med en løsning på det.

Den beskrevne tilgang kræver lidt selvdisciplin, som alle vane-skift. Det er ikke noget jeg ville kaste mig ud i, som nybegynder. Men måske kommer der add-ons, som kan tilbyde lignende løsninger.

Jeg håber, at når tilgangen bliver vane for mig og eleverne, kan jeg spare noget tid, ved at hente den relevante information ud af OneNote, som jeg alligevel putter derind. Og jeg kan samtidig få endnu mere glæde af den fleksibilitet, overblik og navigation, som jeg elsker ved OneNote.

Hvis Du kaster dig ud i lignende eksperimenter, så lad os høre om dine erfaringer.

Rasmus Kragh Wendelbo

LektorSvendborg Gymnasium

Nyeste indlæg af Rasmus Kragh Wendelbo (se alle)