Om elektronisk retning i Word

Præsentation

Rettefunktionen er en integreret del af standardprogrammet Word og koster ingenting ekstra. Det befinder sig under fanen ”Gennemse”. Herunder drejer det sig især om fanerne ”Kommentar” og ”Sporing”. Kommentarfanen giver mulighed for i margen at indsætte en kommentar til et nærmere markeret område af teksten (se billedet):

BST

Sporingsfunktionen kan spore ændringer i dokumentet, dvs. eleven kan klart se, hvad der er det oprindelige dokument, og hvad der er lærerens rettelser – under fanen ”Registrer ændringer” kan man vælge ”Endeligt dokument med ændringer”, og så markeres korrekturerne med rødt.

Nødvendige forudsætninger

Rettefunktionen er ikke særlig teknisk og kræver ingen installation eller internetforbindelse. Den eneste forudsætning er, at eleven afleverer elektronisk og har et tekstbehandlingsprogram, der kan ”læse” den rettede Word-fil, og det kan – så vidt jeg ved – alle programmer inklusive gratisprogrammerne fra nettet. Det forudsætter heller ingen særlig teknisk eller informationsteknologisk viden hos eleverne at bruge programmet, og de er i forvejen vant til at arbejde med Word.

Faglige og didaktiske erfaringer med retteprogrammet

Jeg retter stort set alle matematikafleveringer elektronisk vha. Words retteprogram. Eleverne afleverer elektronisk i Word (eller kompatibelt gratisprogram) i Lectio og får deres aflevering tilbage med elektroniske rettelser i Word.

Fordele:

• let at bruge for såvel elev som lærer
  • ingen særlige tekniske forudsætninger eller internet påkrævet
  • der kan lynhurtigt skrives såvel positive kommentarer som ”o.k.”, ”ja”, ”fint”, ”perfekt” som kritiske (kræver ikke ekstra klik)
  • mulighed for at bruge fuld matematisk notation (fx korrekt skrivning af formler etc.)
  • mulighed for autoprogrammering af hyppige kommentarer (under Wordindstillinger: fanerne autokorrektur og matematisk autokorrektur), fx bruger jeg: af< = afrundingsfejl og mf< = metodefejl, forkert opstilling

Ulemper:

• kan blive uoverskueligt ved mange fejl/kommentarer
  • kræver makroer for at blive effektivt – det kan være svært at huske alle de tildelte kommandoer

Brian Stoubæk

Nyeste indlæg af Brian Stoubæk (se alle)