Målstyret undervisning / synlig læring

Jeg havde tit svært ved at forstå hvad fag som dansk og historie gik ud på i min gymnasie-tid. Og kan godt forstå at nogen elever kan have problemer med at knække studie-koden når der fx står “analyser teksten” eller “vurder perspektiverne”. Måske kan det hjælpe nogen at få synlige klare lærings-mål og reflektere over egen progression mod målene.

Archery_target

Til det formål har jeg trukket Google Analyse op af hatten. Det er så dejlig enkelt og fleksibelt. Jeg bruger spørgsmåls-typen “SCALE” og laver en skala fra 0 (kan ikke) til 5 (kan). Se her hvordan. Kræver selvfølgelig at vi er enige om hvad det vil sige “at kunne noget”.

skala

Jeg prøver at bruge evalueringen til at orientere eleverne om forløbets mål og indhente viden om deres forforståelse, og som refleksions-redskab, dvs. eleverne besvarer den flere gange i løbet af et forløb -hvis det i øvrigt giver mening i forhold til tiden. Desuden kan jeg til hvert modul hive et eller to mål ud af oversigten, som er i særlig fokus lige dér.

For at følge elevernes progression kan en Google Analyse let copy-pastes over i Word, hvor radio-knapperne kommer med, og eleven har mulighed for at se hvad svarede jeg sidst.  Hvis du kender en måde som er smartere til at følge en sådan progression, så giv et pip, tak.

Ved lejlighed kan vi diskutere om undervisning bliver for eksamens-orienteret, om al læring kan  sættes op i letforståelige del-mål, fx tekst-analyse eller dannelse, og hvorvidt vi kan og bør indgå i en evaluerings-kultur, hvis den bliver mere summativ.

Rasmus Kragh Wendelbo

LektorSvendborg Gymnasium

Nyeste indlæg af Rasmus Kragh Wendelbo (se alle)