Lectio til den meningsfulde lektie – spørgeskemafunktionen

Jeg har – inspireret af min gode kollega og pædagogikumvejleder Kim Pedersen – anvendt Lectios spørgeskemafunktion til at afkræve et produkt fra eleverne i forbindelse m. lektielæsning.

Lectio_-_spørgeskema

I mit forløb om romantikken ville jeg sikre mig, at eleverne fik læst (og fordybet sig i!) kerneteksten, og derfor oprettede jeg små spørgeskemaer på Lectio som en del af lektien.

Her er et eksempel:

1. Giv et kort handlingsreferat af Chr. Winthers ”Flugten til Amerika”

Se eksempler på elevbesvarelser:

Referat_001

Det muliggjorde differentiering af eleverne ift. forberedelse. Spørgeskemaet var ikke anonymt. De elever, som ikke havde læst, dvs. besvaret spørgeskemaet, fik tildelt traditionelle arbejdsspørgsmål og arbejdede med dem udenfor (de skulle så aflevere deres besvarelse inde på klassens Google Drev). Resten af klassen blev indenfor hos mig, hvor de arbejdede med ordskyer (se Marie Bach Pedersens indlæg) og differentierede mindmapperspektiveringer (se indlæg om Padlet).

Fordele:

• Muliggør differentiering ift. forberedelse
  • Giver et stærkt udgangspunkt for kvalificeret arbejde med teksten (det er meget let at læse et par handlingsreferater op og derved få et godt overblik over eventuelle misforståelser)
  • Gør lektien mere meningsfuld, i og med at den anvendes meget konkret i selve undervisningen

Andre eksempler:

• HV-spørgsmål (med fordeling ud på de enkelte elever, så der gives en individuel lektie)
  • 5 centrale ord

Hvor alle produkterne og besvarelserne har fungeret som åbningen for arbejdet med teksterne.

Ulemper:

• Det er en smule “Big Brother is watching”
  • Nogle elever kan måske godt have lavet lektien, men bare ikke kopieret den ind i spørgeskemaet, så sørg for ikke at lukke for besvarelsen, før timen går i gang – og mind eleverne om, at de skal huske at besvare spørgeskemaet, når du kommer ned i klassen, så de kan få kopieret deres svar over

Tine Lund Klejs

AdjunktHerning Gymnasium

Nyeste indlæg af Tine Lund Klejs (se alle)