Arduino

pulsmålerInden for Maker-kulturen skabes mange hjemmelavede
digitale løsninger. En platform for dette er Arduino, en italiensk mikro-controller, som kan modtage, forarbejde og sende digitale signaler og derved fx styre en motor, modtage målinger fra en fugtighedsmåler i potteplanten eller tænde lyset hjemme i carporten. For at lære Arduino at kende, og undersøge hvilke muligheder den har inden for data-opsamling, har jeg bl.a. leget lidt med en puls-måler.

Pulsmåleren består af en IR-lyskilde (LED) og en
lysmåler (formentlig en fotoresistor) og koster omkring 5 kr. Man stikker en finger eller anden kropsdel ind mellem disse, og mængden af lys der passerer vævet og måles, ændres med mængden af blod. Data kan skrives til et SD-hukommelseskort, og efterfølgende åbnes i Excel:

puls i Excel

Data kan også plottes realtime på en computer via programmet “Processing”. Koderne for at lave disse krumspring er skrevet af andre, og kan oploades direkte til Arduino’en. Man kan selvfølgelig også vælge Unavngivetat ændre i dem. Næste skridt kunne være at få data online via et WIFI-kort, så elever og internettet kan følge målinger hele tiden.

Alle de nævnte funktioner kan også købes fra veletablerede producenter fx Vernier, i “plug and play” versioner -faktisk har vi dem allerede på skolen. Så er det bare pjat at lave udstyret selv? Hvorfor skal eleverne beskæftige sig med noget så simpelt som at lave udstyr, når de burde bruge tiden på at analysere data?  Men hjemmelavede digitale løsninger giver også anledning analyse, og kan være en del af elevernes vej til digital dannelse og innovative kompetencer.

Som det måske fremgår, er området udviklet af ingeniører,  og givet elevernes blandede forudsætninger, skal der didaktiseres grundigt, hvis det skal have nogen gang på skolen. Lad os komme i gang.

Profile photo of Rasmus Kragh Wendelbo

Rasmus Kragh Wendelbo

LektorSvendborg Gymnasium
Profile photo of Rasmus Kragh Wendelbo